Oldal kiválasztása


Vállalkozást indítani bárki tud, de vállalkozást fenntartani már sokkal kevesebben. Nem véletlen, hogy csak a cégek fele éli meg Magyarországon a 10 éves kort. Pedig a kudarcnak rengeteg előre jól látható jele van. És itt elsősorban nem az életképtelen termékre, vagy a rossz kiszolgálásra gondolok.

Sokkal közvetettebb előjelei is lehetnek egy közelgő mélyrepülésnek, olyanok, melyeket a legtöbben képtelenek kiszúrni. Pedig pont a jelenleg sikeresnek tűnő vállalkozások vannak a legnagyobb veszélyben. Semmi de semmi garancia nincs rá, hogy az a vállalkozás, melynek jelenleg jól megy, valóban a siker felé vezető úton halad előre.

Ha a mutatók alapján elbízza magát egy vállalkozó, és nem veszi észre a közelgő veszélyeket, akkor ő valójában nem is vállalkozó, hanem szerencsejátékos. Ha az alábbi veszélyfaktorok bármelyikének ki vagy téve, könnyen lehet, hogy egy hónap, de az is lehet, hogy akár napok alatt el fog söpörni a következő piaci hullám.

Honnan tudom megmondani már most, hogy veszélyben van a vállalkozásod? Alább összeszedtem a 9 legfontosabb vészjelzőt:

1) Nagyot villantottál egy termékkel, de nem építkeztél tovább

2) Nincs valódi verseny a piacodon 

3) A sikered csupán annak köszönheted, hogy ügyesen használsz egy eszközt 

4) Nagyon könnyű téged lenullázni 

5) Könnyen másolható vagy

6) Nem vagy elég diverzifikált. Túl nagy a kitettséged

7) Nem vagy elég rugalmas

8) Nem építed a márkádat

9) Katonát játszol hadvezér helyett

Kifejtem neked részletesebben mindegyik veszélyt!

1. Nagyot villantottál egy termékkel, de nem építkeztél tovább

A népszerűség hullámain szörfözöl még most is, de közben nem törekszel rá, hogy újabb lábakat építs ki, bővítsd a termékpalettát, és stratégiát készíts a változó piaci trendekre.

Egy slágertermék sok bevételt tud ugyan hozni, de ha leáldoz a terméknek, változnak a trendek, és nincs más a palettádon, nincs stratégiád a növekedésre, akkor a termékkel együtt a vállalkozásod is megy a levesbe.

2. Nincs valódi verseny a piacodon

Ez a kedvenc témám! Hány, de hány olyan vállalkozást látok, ahol a vállalkozás által képviselt színvonal bőven elmarad az értékrendem szerint elfogadhatótól, mégis vidáman élnek és működnek.

Elhiszik, hogy nekik jól megy, letettek valamit az asztalra. A gond csak ott van, hogy ez nem valódi győzelem. Annak idején, a szocializmusban a rothadó banánért is sorban álltak az emberek, hiszen örültünk, hogy egyáltalán kaptunk banánt, nemhogy válogassunk.

Nagyot tévedett aki akkor azt hitte, hogy rothadó banánokra egy tartósan sikeres vállalkozást fog építeni a magyar piacon! Ugyanez igaz bármi másra, a jelen korban!

Vigyázz, ha most annak örülsz, hogy nincs másik értékelhető versenytárs rajtad kívül a piacodon!

A kényelem alattomos gyilkos, ami egészen addig lesben áll, míg nem jön a semmiből egy erős konkurens. Akkor viszont pillanatok alatt, a semmiből csap rád le könyörtelenül, de olyan gyorsan, hogy még kompenzálni sem marad időd az elmúlt évek tunyaságát!

Elég ha arra gondolsz hogyan falta fel az Uber világszerte a taxisokat, vagy hogyan ette meg a Neflix a filmek piacát…

3. A sikered csupán annak köszönheted, hogy ügyesen használsz egy eszközt

Nem egyszer találkoztam már olyan vállalkozással, aki azért tudott megnőni, mert szinte csak ő használta a piacán a keresőoptimalizálást, vagy az Google Ads-t, vagy elsőként ugrott rá a Facebookra.

Aztán pont ezek a vállalkozások kerültek a legnagyobb lejtmenetbe, mikor a Google algoritmust frissített, vagy a többi konkurens is felfedezte a Google Ads-t és a Facebookot.

Eszközökre nagyon nagy szükség van, és minél ügyesebben használod őket, annál nagyobb a garancia a tartós sikeredre. A titok viszont abban van, hogy az ügyes használás nem trükközést jelent, hanem stratégiát. Tudod, hogy mit miért csinálsz, és felkészülsz arra, hogy más is be fog csatlakozni melléd.

4. Nagyon könnyű téged lenullázni

Elgondolkodtál már valaha ezen?

Ha valakinek az lenne a feltett szándéka, hogy tönkretegyen téged, akkor mennyire lenne egyszerű dolga?

Van biztonsági mentésed az adatbázisodról, honlapodról, a dokumentumaidról. Ha van mentésed, mennyire gyorsan tudnád ezeket helyreállítani? Megvan egyáltalán hozzá a technikai tudásod? Akkor is meglesz ha épp aznap mond fel technikai munkatársad, alvállalkozód?

Van tartalék bankkártyád? Van tartalék hirdetői fiókod? Mi van akkor ha holnapra ezeket is letiltják?

Nem apokalipszisre kell felkészülnöd, de az észszerűség határain belül bizony gondoskodnod kell a biztonságodról. Ha a fentieket végiggondolod, biztos vagyok benne, hogy lesz olyan pont amire azt mondod: “a fenébe, ezzel elég könnyen kiiktatnának a versenyből!”.

És ki tudja még hány ilyen biztonsági rés van a pajzsodon…

5. Könnyen másolható vagy

El nem tudom mondani mennyire imádom ezt a témát! A másolás örök mumus a KKV piacon. Attól rettegsz, hogy lemásol a konkurensed, és így fog téged megverni. Az is lehet, hogy már most olyan pofátlanul másol, hogy szíved szerint 8 napon túl gyógyuló figyelmeztetésekkel látnád el.

De muszáj feltennem a kérdést: azért rettegsz ennyire a másolástól, mert nem gondolod át logikusan, mennyire alaptalan a félelmed, vagy azért rettegsz, mert tényleg ilyen könnyű ellopni a vállalkozásod hozzáadott értékét?

Ameddig te is csak összecsipegetett ötletekből, taktikákból tartod fent az előnyödet, addig tényleg valós a félelmed. De ha valódi innováció zajlik nálad, szorgosan dolgozol, és tervezett stratégiák szerint mész előre, addig nincs semmi okod az aggodalomra.

Egy festményt el lehet lopni, de a megalkotásához szükséges tudást és tehetséget már sokkal nehezebb. Neked is arra kell törekedned, hogy a te legyél a legügyesebb festő a piacon.

De az elvet így is meg tudom fogalmazni: minél több minden van a háttérben, annál nehezebb a kirakat másolásával megkárosítani téged.

6. Nem vagy elég diverzifikált, túl nagy a kitettséged

Az üzletben a legveszélyesebb szám az egyes. Minél inkább ki vagy téve egy ügyfélnek, egy eszköznek, egy beszállítónak, egy kommunikációs csatornának, annál könnyebb téged összeborítani. Hányszor hallottuk már, hogy megremegett egy jól menő vállalkozás, amiért otthagyta a legnagyobb ügyfele?

De elég megnézned a Huawei példáját, friss, mostani esemény. Trump gazdasági korlátozásokat vezetett be Kínával szemben, melynek következményeként a Google megszünteti a Huawei jogosultságait. Sem az Android, sem a Gmail, sem a Google térkép nem lesz használható a Huawei új készülékein.

Szerinted mekkora fejfájást okoz most a cégnek, hogy gyakorlatilag szoftveresen ellehetetlenítették az eszközeiket?

7. Nem vagy elég rugalmas

Darwin már az 1800-as években megmondta: nem a legerősebb marad életben, hanem az, aki leginkább fogékony a változásokra. Ez az üzleti világban folyamatosan megmutatja magát.

Ha nem vagy elég reszponzív, lenyomnak téged azok, akik gyorsabban reagálnak a piaci trendekre. Emlékszel még a Kodakra?

Szinte csak tőlük vettünk filmet anno a fényképezőgépeinkbe. Élen jártak a kamerák piacán, de elaludtak a digitális forradalom küszöbén. Nem léptek időben, ezért szinte seperc alatt el is tűntek a piacról. De ugyanígy kopott ki a Nokia is a telefonok piacáról.

8. Nem építed a márkádat

A márkád a vállalkozásod legbirtokolhatóbb eszköze. Ha a Coca-Cola holnap kiürítene mindent a cégből, kidobná a gépeket, megszüntetné az irodáit, az online felületeit, szinte alig változna valamit a cég értéke. Miért? A márka miatt!

A Coca-Cola logóval egy hónap múlva ugyanúgy, a semmiből fel tudnák építeni a sikerrel üzemelő vállalkozást. De ugyanez lenne igaz az Apple-re is.

A márkád építésébe tett energiád mindig meg fog térülni. És hatalmas szükséged is van rá a stabilitáshoz vezető úton. Gondolj csak bele!

Ha bejön az Amazon a magyar piacra (mert be fog), és ugyanazt árulja majd, mint te, csak olcsóbban, jobb logisztikával, gyorsabb kiszállítással, akkor vajon kitől fognak vásárolni az emberek?

A márkád lesz az egyik kulcstényező abban, hogy meg fog venni, vagy meg fog enni téged az Amazon.

9. Katonát játszol hadvezért helyett

A tűzoltó vállalkozók kivétel nélkül katonát játszanak, de a tervezettebb vállalkozók is nagyon gyakran eltévesztik a szerepüket. Minél többet foglalkozol a napi apró-cseprő teendők megvalósításával, a küzdelemmel, annál kevesebb figyelmet helyezel a stratégiára.

A dolog viszont faramuci módon megbosszulja magát. A legtöbb csatát nem erőből, vagy nem csak erőből nyerték meg a hadvezérek, hanem ügyes stratégiával. A túlerőt is le lehet győzni, ha cselesen bekeríted az ellenfelet.

És ugyanígy, a biznisz esetében is, lehet, hogy már napk óta dolgozol egy probléma megoldásán, holott, ha kidugnád a fejed a vízből, látnád, hogy valójában nem is az adott probléma megoldása visz előre. A sikerhez nem elég szorgosan dolgozni, okosan kell dolgozni!

Manapság a vállalkozásod sikere hatalmas százalékban múlik az online marketinged stratégiáján. A legtöbb vállalkozásnak nemhogy hibás a stratégiája, de egyáltalán nincs stratégiája, sőt, azt sem tudják mit jelent az online marketing stratégia!

Pedig az itt felsorolt 9 veszély mindegyike ellen megoldást jelent a jól megvalósított online marketing:

AZ ONLINE MARKETING STRATÉGIA, MINT MEGOLDÁS:

1) VESZÉLY: Nagyot villantottál egy termékkel, de nem építkeztél tovább

Egy megfelelő online marketing stratégiával nem csak a slágerterméked elérését, vevőit maxolhatod ki, de a további termékeid bevezetését is meg tudod könnyíteni. A stratégia segít megerősíteni a lábaidat, minél több felületen ki tudod építeni a követőtáborod, email listát tudsz építeni, ezekre támaszkodva pedig bármikor tovább tudsz lépni.

2) VESZÉLY: Nincs valódi verseny a piacodon

A versenyben mindig fajsúlyos szerepet kap a marketing. Nem elég az, ha valaki egy jó minőségű konkurens termékkel jelenik meg a piacon. El is kell tudnia hatékonyan adni. Azonban ha az eladásban, kommunikációban te vagy a jobb, erősebb, nehéz lesz téged kitúrni a piacról.

Az online marketing stratégiádat már akkor ki kell dolgoznod, mikor nincs igazi verseny. Akár a saját konkurenciádat is létre tudod hozni, más néven. Ezzel a módszerrel eléred, hogy mire kialakul a verseny, te már le is foglaltad stabilan az első pozíciókat.

3) VESZÉLY: A sikered csupán annak köszönheted, hogy ügyesen használsz egy eszközt

Jellemzően azok a vállalkozók bízzák az életüket egy-egy eszközre, akik nem ismerik a stratégiákat. Jól mutatja ezt, hogy amennyiben stratégiákban gondolkoznának, nem az eszközökre támaszkodnának. Az eszköz a sratégia kalapácsa, de a stratégia a kéz, ami felelmeli a kalapácsot és oda csap vele, ahová szükséges.

Egy profi online marketing stratégia nincs kiszolgáltatva az eszközöknek.

4) VESZÉLY: Nagyon könnyű téged lenullázni

A működő online marketing stratégiák ismerete valódi hatalmat ad a kezedbe: függetlenné válsz minden terméktől, iparágtól, adattól. Bármikor fel tudsz építeni egy vállalkozást bármilyen piacon, hiszen ismered az emberek működését, ismered a módszert, mellyel meg tudod nyerni magadnak a vevőket, és meg is tudod tartani őket.

Tapasztalatból mondom neked, az online marketing az üzleti tudás legerősebbike.

5) VESZÉLY: Könnyen másolható vagy

Egy hírlevelet, egy posztot, egy sales oldalt könnyű lemásolni. A mögöttük lévő stratégiát viszont aligha. Miért ezt a levelet küldted ki, miért pont most? Miért épül fel így ez a sales oldalad? Miért pont ezekről a témákról posztolsz?

Mind olyan kérdések, melyekre csak te tudod a választ! Természetesen csak akkor, ha valóban stratégiában gondolkozol, és nem adhoc módon cselekszel. A stratégia teljes kontrollt és magabiztosságot ad a kezedbe, egyúttal iszonyat nehéz, gyakorlatilag lehetetlen lesz téged másolni.

6) VESZÉLY: Nem vagy elég diverzifikált, túl nagy a kitettséged

Hogyan is lehetnél diverzifikált, ha magad sem tudod megmondani, hogy mely pontokon, milyen módszerekkel tudod növelni a lehetőségeid számát. Hogyan vonj be egy új kommunikációs csatornát, ha nem tudod, hogy mi lesz a szrepe és hogyan kell használni?

Hogyan szerezz újabb ügyfeleket, ha nem tudod, milyen értékesítési folyamatokkal tudod őket becsábítani?

Egy online marketing stratégia mindenre megadja a választ.

7) VESZÉLY: Nem vagy elég rugalmas

Jellemzően azok az emberek a leginkább rugalmatlanok, akik nem terveznek eleget. Ha nincs terved, hogyan tudnád megmondani, hogy ráérsz-e két hónap múlva, kedden délután 5-kor? Ellenben ha előre vezeted, tervezed az életed, egy pillanat alatt meg tudod mondani, hogy ideális-e az időpont. Elég rápillantani a naptáradra.

Az üzlet ugyanilyen.

Aki egy pontos terv, stratégia mentén halad előre, az mindig tudja, hogy mi fog vele történni, ezért egy új változást is sokkal könnyebben be tudod fogadni. Egy tervet bármikor lehet módosítani a friss inputok alapján, de ha egyébként is terv nélkül hánykolódtál, akkor egy új változással sem tudsz mit kezdeni.

Legfeljebb még inkább összezavart leszel, és még kevésvéb fogod tudni, hogy mit kéne lépned.

8) VESZÉLY: Nem építed a márkádat

Az online marketing nagyon leegyszerűsítve nem más, mint kommunikáció, és a márkádat is ugyanígy, ezzel a kommunikációval tudod építeni. Egy jól megvalósított online marketing stratégia tökéletesen építi a márkádat is.

Ahhoz tehát, hogy jól tudj kommunikálni, és hatékonyan építsd a márkádat, nulladik lépésként ki kell találnod az online marketing stratégiádat. Ez lesz a vonalvezető abban, hogy tudd, mikor, hol és pontosan milyen üzeneteket kell átadnod a követőidnek.

9) VESZÉLY: Katonát játszol hadvezért helyett

A katona mindig csak annyi információt kap, amennyi a megvalósításhoz szükséges. A katona egy megvalósító. Ne keverd vele össze a szereped cégvezetőként!

Jóllehet egyéni vállalkozóként, kezdő cégvezetőként magad csinálsz mindent. Azonban ekkor sem katonaként dolgozol, hanem egyszerre leszel hadvezér ÉS katona. Tudnod kell, hogy milyen stratégia mentén haladsz előre, hiszen pont ezzel tudod a leghatékonyabban kihasználni az idődet.

Minél több erőforrást pazarolsz el hülyeségre, és minél több erőforrást invesztálsz a helyes stratégiába, annál nagyobbak lesznek az eredményeid is. Ennyire egyszerű az egyenlet.

És, honnan tudod beszerezni a helyes online marketing stratégiát?

A Szőke András Marketing Klubban megtalálod az általam ismert legátfogóbb online marketing stratégia képzést. Több, mint 100 oldalban mutatom be neked az 5 fő területet melyből egy mai, modern, innovatív online marketing stratégia összeáll.

A TELJES 5M STRATÉGIA KÉPZÉS

Ha szeretnél hozzáférni az 5M stratégia teljes, több, mint 100 oldalas képzéséhez, akkor csatlakozz a Szőke András Marketing Klubhoz! A nyílt csatlakozási lehetőség május 29-én éjfélkor végetér!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp