Oldal kiválasztása

 
Az 5M Online Marketing Stratégia egy általam eddig idehaza soha nem látott megközelítés, melyet direkt neked raktam össze. Azt akarom, hogy többé ne okozzon fejtörést, mikor, mit és miért csinálsz marketing címszó alatt a vállalkozásodban.

Az 5M az online marketing stratégia, az alábbi 5 kulcsfontosságú folyamat rövidítése:

1. MEGSZÓLÍTÁS
2. MEGSZERZÉS
3. MEGTARTÁS
4. MONETIZÁLÁS
5. MOTORIZÁLÁS

Ez az 5M azért annyira zseniális, mert minden, ismétlem MINDEN online marketing tevékenységedet be tudod sorolni valamelyik folyamatba, és MINDEN terület létfontosságú a vállalkozásod online sikere szempontjából.

Az 5M egy olyan stratégia, mely annyira teljeskörűen összefoglalja, és annyira érthetően meghatározza az online marketing funkcióit, hogy akár egy óvodásnak is el tudod így magyarázni. Ezen 5M mentén tervezetten tudsz haladni, és nem az eszközök, taktikák viharában fogsz hánykolódni.

De nézzük meg részletesebben, egyesével, mi is rejtőzik az egyes “M”-ek mögött! 

1. MEGSZÓLÍTÁS

Minden a marketingfolyamat a megszólítással kezdődik. Ha nem tudsz figyelmet szerezni a kommunikációdnak, akkor hiába minden marketing tevékenységed.

A MEGSZÓLÍTÁS fejezete azt magyarázza el neked, hol találod meg a közönséged és hogyan tudod leginkább rájuk szabni az üzeneted.

Végtelen mennyiségű platform áll rendelkezésünkre, tucatnyi funkcióval. Jó részükről te is hallottál, párat valószínűleg használsz is, de biztos, hogy nem egy tervezett stratégia mentén. Mondjuk ki, olyan gyorsan nőttek ki a semmiből ezek a felületek, hogy nem volt időd megállni, és átgondolni, melyiket, hogyan, miért, és egyáltalán milyen céllal használod. A piaci helyzet sem támogatta, hogy megismerd a helyes stratégiákat.

Posztolsz, mert látod mástól. Csinálod, mert az “eszközszakik” dicsőítik a felületeket, mint az újkori marketing csodapiruláit.

Csak az a baj, hogy a konkurensed, akiről puskázol, ugyanúgy nem tudja mit csinál. A szaki, akinek az eszköz a mindene, de nem vállalkozott soha, és nem látott rá többezer vállalkozásra, hogy ismerje a nagy képet.

Ha jön egy új eszköz, akkor minden felborul, és újra jön a kapálózás. A stratégia viszont örök. Ha a stratégiát érted, akkor érted azt is, melyik platformot miért használod, hol van a helye a rendszerben, és hogyan kell kommunikálnod rajta. 

A MEGSZÓLÍTÁS ezt tanítja meg neked. Elmagyarázza a jelen kor felületei közti különbségeket, az üzenet perszonalizálásának logikáját, és átadja a gondolkodásmódot, mellyel ezután soha többé nem leszel olyan kiszolgáltatott, mint most vagy.

Ha eszközről eszközre ugrálsz, ha az határozza meg a napi, heti, marketingtevékenységed, hogy mi a trendi, vagy mit csinál a konkurensed, akkor egy tutajon libegsz az óceánon. Ha ismered a MEGSZÓLÍTÁS elveit, akkor te fogod irányítani az óceánt.

2. MEGSZERZÉS

A MEGSZERZÉS folyamata azt mutatja be, hogyan tudod a megszólított potenciális vásárlót megszerezni. Indulunk ismét madártávlatból, majd lemegyünk egészen a konkrét értékesítési csatornákig.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj ügyfeleket szerezni, muszáj megtanulnod, hogyan zajlik egy vásárlói döntés. Méltatlanul keveset hallani erről, holott ez a sikered egyik alapvetése. Nem tudod, hogyan kell váltani, de mégis benevezel az autóversenyre? Nonszensz!

Tudnod kell, hogy a potenciális vásárló nem akar terméket, szolgáltatást vásárolni. Az emberek nem úgy jönnek a világra, hogy ismernék a vásárlás fogalmát. Az emberek biológiailag kódolt vágyakkal születnek meg, és ezeket próbálják meg egész életükben beteljesíteni.

Az élet azonban gúnyos játékot űz velünk. Folyamatosan akadályokat görget a vágyaink elé, és egész halálunkig azon dolgozunk, hogy ezeket az akadályokat kiiktassuk. A potenciális vásárlód tehát nem termékekben, szolgáltatásokban gondolkozik, hanem azon, hogyan szüntesse meg a vágyait korlátozó problémákat.

Neked ebből a problématudatból kell őt elvinned a vásárlásig. El kell juttatnod őt a megoldás-, majd a terméktudat állapotába, végül vásárlóvá kell konvertálnod. Hosszú az út, de ha ismered az értékesítési csatornákat, tudni fogod, hogyan kövezd ki előttük.

A MEGSZERZÉS fejezetéből megtanulod milyen belépési pontok léteznek, azaz hogyan tudnak bekerülni a megszólított emberek a marketing rendszeredbe, illetve azt is megtanulod hogyan folytatódik belépés után egy konkrét, hatékony értékesítési csatorna. Sémákat, és példákat is mutatok neked, tehát ötletből sem lesz hiány.

Ha egyszer megérted a logikát, az elvet, és azt, hogy mit keresel, többet senki nem tud félrevezetni, és tudatosan fogod építeni a vevőszerző rendszereidet. Eddig a hálót próbálta rádsózni mindenki, de most végre megtanítalak halászni!

3. MEGTARTÁS

Nem elég megszerezni az ügyfelet, meg is kell tartani. Egyetlen vásárlásból még nem él meg a céged. Aktívan tenned kell érte, hogy a veled kapcsolatba kerülő ügyfél folyamatos figyelmet szenteljen neked, hogy utána újból el tudj neki adni.

De nem elég az, ha csak figyel rád.

Te azt akarod elérni, hogy igazi rajongókat nevelj ki magad körül, akik felnéznek rád, vakon megbíznak benned, és kérdés nélkül megveszik a következő ajánlatodat.

A törzsvásárló nem az utcáról esik be. Te neveled ki magadnak az edukatív befolyásolás módszerével. Edukatív befolyásolás?

Biztosan nem hallottad még ezt a kifejezést, mert az 5M stratégiához hasonlóan, ezt is én fejlesztettem ki, és fogalmaztam meg, ennyire érthető, kézzelfogható módon. Az 5M képzésben részletesen megmutatom a módszert.

A MEGTARTÁS fejezete elmondja, hogy mely platformokon és milyen üzeneteket kell átadnod a követőidnek, hogy egyre feljebb és feljebb lépjenek a hűség létráján. De nem csak azt mondom el, melyek az üzenetek, hanem azt is, hogyan tudod ezeket izgalmas, szórakoztató köntösbe csomagolni.

Nem az a jó tanár, aki csak magas szakértelemmel bír, hanem az, aki ezt a legizgalmasabban tudja átadni. A MEGTARTÁSBÓL megtanulod, hogyan válj a piacon legtiszteltebb tanítómesterévé, akinek isszák minden szavát a követői.

4. MONETIZÁLÁS

A MONETIZÁLÁS az online marketinged koronája. Itt aratod le a munkád gyümölcsét. Az új vevők megszólítása és megszerzése költséges folyamat, hiszen a bizalmat nem lehet egy csettintésre kiérdemelni. Költened kell hirdetésekre, többlépéses megszerzési folyamatokat kell gyártanod, és időt kell tenned a megtartó kommunikációba.

A MONETIZÁLÁS azt tanítja meg neked, hogyan szervezz rekord bevételű kampányokat, és hogyan add el a legdrágább ajánlatodat a követőidnek. A drága, magas profittartamú ajánlataidat nem az utcáról beeső emberek fogják megvenni, hanem a törzsvevők.

A megtartó kommunikáció megteremti a maximális bizalmat, a MONETIZÁLÁS fejezet pedig megmutatja, milyen emailekkel, posztokkal, cikkekkel tudsz a bizalom mentén értékesíteni.

Nem elég, ha folyamatosan csak az ajánlatodról beszélsz. A bizalom törékeny. Úgy kell eladnod, hogy az emberek ne érezzék, hogy el akarsz nekik adni. Egy jól felépített kampány edukál, szórakoztat, és lelkesít. Az izzadságszagú kampányok messziről bűzlenek.

Úgy kampányolni, hogy az kellően meggyőző legyen, de mégse legyen túl agresszív, ellenben szórakoztassa az embereket… na ez tényleg kihívás. De csak akkor, ha saját magad próbálod a nulláról kikísérletezni, vajon mi fog legjobban működni.

Ahelyett, hogy a nehezen megszerzett követőbázisodat tennéd kockára, én odaadom a legjobban működő stratégiát a kampányaidhoz.

Az 5M képzés után tökéletesen érteni fogod, hogyan lehet pozitív benyomással monetizálni a követőidet. Készségeddé válik a pénztermelés.

5. MOTORIZÁLÁS

Az online marketing minden folyamata egy digitális eszközben végződik.

Az 5M stratégia utolsó fejezete arról szól, hogyan tudsz hatást többszörözni, és hogyan tudod hatékonyabban megvalósítani az online marketing folyamataidat ezen eszközök segítségével.

Ha nem tudod, hogy mely célokra, milyen eszközöket használj, időt, pénzt, és eredmény dobsz ki az ablakon. Az 5M stratégia folyamatait megismerve, a szükséges eszközökről is sokkal felelősebben tudsz dönteni.

De nem várom, hogy magad találd meg ezeket az eszközöket. A MOTORIZÁLÁS fejezete bemutatja neked azokat a legfontosabb szoftvereket, melyek nélkülözhetetlenek a különböző folyamatok hatékony kivitelezéséhez. Végre eljutsz a tudatosság legmagasabb szintjére:

Nem az eszközök választanak téged, hanem te választasz eszközöket! 

Az 5M stratégia ismeretében végre nem adhoc marketinged lesz, végre nem tűzoltó vállalkozó leszel, hanem az a tudatos építkező, akit a többiek is másolni akarnak. Ez a stratégia és hozzáállás az igazi érték a vállalkozásodban. Ha tudod a stratégiát, tudod hozzá az eszközt is.

A világtörténelemben mindig a stratégák, a hadvezérek, a királyok vitték a legtöbbre, nem a kardforgatók. Jóllehet, a katona is kapott néha szobrot, de az igazi elismerést, tiszteletet azok kapták, és a birodalmat azok építették, akik ismerték a helyes stratégiát.

Én most abban segítek neked, hogy te is felépítsd a saját birodalmad.

Az amit itt leírtam, csak egy hajszálvékony szelete a teljes 5M képzésnek.

A teljes képzést több, mint 100 db A4-es oldalban kifejtve, rengeteg illusztrációval, megtalálod a Szőke András Marketing Klub belső felületén. Direkt online kurzus formátumban készítettem el, hogy minél hatékonyabban és élvezetesebben tudd feldolgozni ezt a rengeteg értékes anyagot.

Amennyiben érdekel a folytatás, a teljes képzés, kattints ide, és csatlakozz a Marketing Klubhoz, ahol 19 db másik értékes online marketing útmutatóhoz is azonnal hozzáférsz.

A Klub egy zárt, exkluzív tagság, melyhez csak évente pár alkalommal biztosítok csatlakozási lehetőséget. Az idei második nyitókampány épp most zajlik, de május 29-én ismét hónapokra bezárom a kapukat.

Csatlakozz most, ha te is teljes kontrollt szeretnél a vállalkozásod felett!

A TELJES 5M STRATÉGIA KÉPZÉS

Ha szeretnél hozzáférni az 5M stratégia teljes, több, mint 100 oldalas képzéséhez, akkor csatlakozz a Szőke András Marketing Klubhoz! A nyílt csatlakozási lehetőség május 29-én éjfélkor végetér!

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp