Oldal kiválasztása

Ebben az anyagban arról lesz szó, hogyan készítsd el, és hogyan tedd minél eredményesebbé a feliratkozó, más néven optin oldalad. A feliratkozó oldal célja, hogy valamilyen ingyenes, digitális anyagért cserébe elkérje a látogató email címét.

Erre azért van szükség, mert az email címen keresztül hatékonyan, minimális költségen tudunk kommunikálni a látogatóval. Így ahelyett, hogy folyamatosan, költséges hirdetések segítségével kellene megszólítanunk, egy ingyenes csatornán keresztül tudjuk őt minél hatékonyabban vásárlónkká tenni.

Feliratkozó oldalból akárhányat készíthetsz a vállalkozásodban, és kiegészítve más oldalakkal, könnyedén egy komplett vevőszerző értékesítési tölcsérré tudod alakítani. A tölcsérekről egy másik anyagban írtam részletesen, ezért ha még nem tetted, ajánlom, hogy kattints ide és olvasd el!

Szintén ajánlom, hogy olvasd el az anyagot, mely arról szól, hogy mi mindent tudsz felkínálni a látogatóknak azért cserébe, hogy megadják az email címüket. Az email címért cserébe letölthető tartalmakat ingyenes csalinak, vagy angolul lead magnetnek szoktuk nevezni.

Hogy pontosan miből készülhet csali, és hogyan tudod a csalidat legegyszerűbben elkészíteni, azt ebben az anyagban tudod elolvasni.

Most viszont lépjünk tovább, és nézzük meg részleteiben, hogyan kell kinéznie egy eredményes optin oldalnak!

Az optin oldal lényegében egy landing oldal. Egy olyan oldal, melyre meghatározott céllal vezeted az embereket, a cél pedig az, hogy feliratkozzanak. Ennek megfelelően, az optin oldalon minden a feliratkozásnak van alárendelve. Azt akarjuk, hogy minél nagyobb legyen azok aránya, akik megadják az email címüket.

Tekintettel arra, hogy az optin oldal is egy landing oldal, ha elolvasod a landing oldalakról szóló anyagomat, rengeteget fog segíteni a fő szempontok megismerésében. Kattints ide, és olvasd el, ha még nem tetted!

Az egyszerűség kedvéért ide is leírom a fő szempontokat, és aktualizálom őket úgy, hogy egyértelműen az optin oldalról szóljanak. A tökéletes optin oldal legfőbb kritériumai az alábbiak:
Mint minden konverzió esetén, itt is igaz, hogy az ajánlat 50%-ban elvégzi az értékesítést. Ha nem jó a csalid, akkor megette a fene az optin oldalad. Helyezz nagy hangsúlyt arra, hogy a közönségedhez leginkább illő csalit használd, mert túlnyomórészt ezen fog múlni a sikered!
Az optin oldal címsora és „hajtás feletti része” fogja eladni a feliratkozást. Ha az oldalad görgetés nélkül is látható része nem elég izgalmas annyira, hogy megragadja a látogatót, akkor buktad a folytatást. Jellemzően egy feliratkozó oldalt nem érdemes túlbonyolítani, hiszen csak egy email címet kérünk be.

Ne érts félre, egy ingyenes email címért is alaposan meg kell dolgozni, de ha velősen fogalmazol, akkor nagy az esélye, hogy az oldalad hajtás feletti részébe belefér a lényeg.
Az előző pontban írtam ugyan az egyértelmű grafikáról, ez viszont annyira fontos, hogy külön pontot szenteltem neki. Az letölthető digitális anyagokat nem tudjuk kézzel fogni, így ezekről nem tudunk fotót készíteni. Azonban, ahogy a klasszikus mondja, egy fotó többet ér ezer szónál.

Nálunk az vált be a Katapultban, ha valamilyen grafikus megjelenést adtunk a csalinak. A legtöbb esetben készítettünk egy úgynevezett mockup grafikát, mellyel a csali megfoghatóbbá, láthatóbbá vált, így még könnyebben át tudta adni a csali üzenetét.

Lehetőleg te is készíts valamilyen mockup grafikát a csalidról, és ezt használd is az oldalon!
Ahogyan minden online marketing folyamatban, úgy az optin oldal esetén is létfontosságú a kontinuitás. Ha a hirdetésedben mást mondasz a csaliról, mint ami az optin oldalon van, vagy más fotó jelenik meg a csaliról, mint ami a hirdetésben van, az összezavarhatja az embereket,  és ronthat a konverzión.

Figyelj oda, hogy teljes szinkronban legyen az optin oldalad a hirdetéseddel.
Egy feliratkozó oldal nem tűr meg semmilyen menüt. A feliratkozó oldal célja, hogy feliratkozzanak az emberek és ne a menüben bóklásszanak.
Senki nem adja meg örömmel az email címét egy ismeretlen cégnek, vagy embernek, hiszen a látogatóid utálják a kéretlen leveleket. Hogy a látogatókat megnyugtassuk afelől, hogy nem egy spammer áll az oldal mögött, érdemes használni az arculati színeket, a márka jegyeit, logót, vagy ha nincs márkád, akkor az arcodat.
Bár a feliratkozó oldalt nem bonyolítjuk túl, a bizalom növelésére érdemes figyelmet szentelni.

Ha van ügyfélszolgálati telefonszámod, akkor tedd ki ezt az oldal aljára! (Akit fel lehet hívni, az csak nem fog eltűnni.)

Linkeld be ugyanígy az oldal láblécében az adatvédelmi szabályzatodat, a céges adataidat! (Ha valakinek nem lehet lekérni az adatait, szabályzatait, az jó eséllyel titkol valamit, és nem működik legálisan.)

Vannak megnyerő felhasználói visszajelzéseid, értékeléseid? Ágyazz be ezekből is párat az oldalba!

Vannak médiaszerepléseid, nagy ügyfeleid, partnereid? Tedd ki ezek fotóit, logóit az oldalra, hiszen ezek is erősítik a hitelességed!
Minél több adatot kér be egy oldal, annál jobban rombolja a konverziót. Egy feliratkozó oldal esetében adja magát, hogy mire gyúrunk: email címet szeretnénk gyűjteni. Az e-kereskedelmi törvény szerint azonban nem szabályos, ha csak email címet kérünk be a látogatótól.

Minimálisan a nevét is be kell kérnünk az email címe mellé. Arra nem tér ki a törvény, hogy ez keresztnevet, vezetéknevet, vagy mindkettőt jelenti-e. Ha tutira akarsz menni, akkor kérj be teljes nevet, ellenben én keresztnevet szoktam csak kérni az email cím mellé.

Ha bármi más plusz adatot akarsz bekérni – mert valamilyen terved van velük – akkor ezt megteheted, viszont én nem biztatlak rá. Az optin oldal fókuszáljon az email címekre!
Frusztráló, ha egy oldalon úgy kell vadászni, hogy mi rajta a lényeg. Hidd el, a legtöbben nem fogják kimazsolázni a feliratkozási lehetőséget, ha ez nem elég egyértelmű az oldalon.

Figyelj rá, hogy az oldal vezesse a szemet, és egyértelműen látható, kontrasztos legyen a feliratkozás.
Az angolban CTA-nak, Call To Action-nek, azaz cselekvésre való felhívásnak nevezik azokat az utasításokat, melyek ráveszik a látogatókat, hogy meglépjék az elvárt célt. Mindegy, hogy magáról a gombról, vagy az űrlap melletti szövegről beszélünk: a látogató számára egyértelművé kell tenni, mit várunk el tőle.

Az űrlap mellé például így tudod beszédesen kiírni a felszólításodat:

„Kérlek add meg az email címed, ahová elküldhetjük az xyz ingyenes csalit!’

A gombfeliratok esetében pedig még kreatívabb lehetsz:

„Kérem azonnal az xyz anyagot!”

Legyél határozott és egyértelmű, amikor cselekvésre buzdítod a látogatót. Értse, hogy mit kell tennie és miért az oldaladon.
Ha nagyon profi vagy, fél mondatban azt is leírhatod az oldalon, hogy mi fog történni, ha valaki megadja az email címét. Ne bonyolítsd túl, de ha csak egy óra múlva fog megérkezni a letöltési link emailben, akkor erről ne feledd tájékoztatni a látogatót, mert máskülönben elég csalódott lesz!
Jogszabályi kötelességed hivatkozni az adatvédelmi szabályzatot feliratkozásnál, és hozzájárulást kell kérnek egy külön mezőben ahhoz, ha hírlevelet is akarsz küldeni. Amennyiben a csali maga egy hírlevélsorozat, abban az esetben nem kell külön hírlevél hozzájárulás. De ha az optin oldal csak a letölthető csaliról szól, viszont a csali igénylése után hírlevelet is akarsz küldeni emailben, bizony, külön engedélyt kell kérni a feliratkozótól. A legegyszerűbb, ha ebben az esetben beteszel egy pipálós mezőt az email cím megadás mellé, ahol már itt, a feliratkozó oldalon hozzájárulást tudja adni.
Ha a feliratkozó oldaladat mobilról is fogják nézni az emberek (mobilkészülékeken is futtatod a hirdetésed), akkor ügyelj rá, hogy az oldalad reszponzív, azaz mobilbarát legyen. Ha nem olyan honlapkészítővel dolgozol, mely alapból reszponzívvá teszi az oldalad, kérd ki egy webes, egy programozó segítségét!

A hirdetések indítása előtt mindenképp csekkold le, hogy nincs e semmi szétesve az oldalon, ha mobilról nézed.
Ez nem égető kritérium, de tapasztalataim szerint sokat tud dobni a feliratkozási rátán, ha nem látszik egyből az oldalra érkezve a feliratkozási mező, csak a feliratkozás gomb. Sokkal esztétikusabb látvány, és nem annyira ijesztő, hiszen nem érzékelteti egyből a  látogatóval, hogy adatot fog bekérni tőle.

A kétlépéses optin folyamat esetén, csak egy gomb jelenik meg az oldalon, viszont erre kattitnva, egy popupban már megjelennek az űrlapmezők. Lényegében elrejtjük a feliratkozó űrlapot egy gomb mögé.

Azon túl, hogy így esztétikusabb, és kevesébé „ijesztő” az oldal, megvan az a hozzáadott értéke is, hogy a látogató egy úgynevezett mikroelköteleződéssel jut tovább az űrlapig. Azzal, hogy rákattint a gombra, ő már megetett egy icipici lépést a feliratkozás irányába, így még könnyebben adja meg az adatait.

Szintén sokat segít a konverziónak, hogy a poup kitakarja a mögöttes tartalmat, így csak a feliratkozáson van a hangsúly.

Kiegészítés: keverni szokták, ezért érdemes tisztáni. A kétlépéses (vagy angolul two step) optin és az úgynevezett duble optin, kettő, egymástól teljesen független eljárás. Míg a kétlépéses folyamatot most olvashattad, addig a double optin azt jelenti, hogy feliratkozás után megerősíttetjük a feliratkozóval az email címét.

Rögtön feliratkozás után kimegy neki egy email, és csak azután küldjük neki a többi levelet, ha az ebben lévő megerősítő linkre kattint. Ezzel az eljárással még jobban szűrt email bázist tudunk építeni, emiatt szeretik használni az emberek.

Most pedig, az elmélet után, nézzünk meg a gyakorlatban is egy optin oldalt, nem is akármilyet!

Az alábbi feliratkozó oldalt az Online Katapult egyik értékesítési tölcsérének első lépéseként használtuk. Ezt az optin oldalt úgy nézd meg, hogy rekord eredményekkel futott, több hétig. Ha egy 100-as mintát veszünk alapul, akkor az ide érkező látogatók közül átlagosan 70-en adták meg az email címüket a csaliért cserébe.

A kiugróan magas feliratkozási ráta hátterében két fő dolog áll:
nagyon jól sikerült eltalálni a csalit, és
nagyon jól sikerült összeraknia feliratkozó oldalt.
Ha megnézed, ez az oldal követi az összes fentebb leírt elvet. Letisztult, egyszerű, szép, és lényegretörő. Pont annyi információt ad át, és úgy, ahogy arra szükség van.

A hirdetésben ugyanezt a grafikát, és ugyanazt a fő üzenetet használtuk, mint amit az oldal tetején látsz. Az oldal roppant kontrasztos. A címsor, amellett, hogy nagybetűs, külön, élénk hátteret kapott, így egyből odavonzza a tekintetet.

A második és harmadik leghangsúlyosabb elem az oldalon a csali fotója, és a gomb, amire kattintani kell. A csali fotója önmagában beszédes, és esztétikus. Megfoghatóvá teszi a digitális anyagot. Ha nem lenne ilyen grafikánk, az kihagyott lehetőség volna, hiszen szövegben kellene ugyanezt a hatást elérnünk.

Az oldal, a címsoron és a gomb szövegén túl csak arra fókuszál, hogy még jobban kifejtse a csalit. Ezt sem összefüggő, tagolatlan szövegben, hanem csekklistában, hogy még kényelmesebb legyen olvasni.

Az oldal használja az arculati elemeket, színeket, kint van a logó és a telefonszám. A lényeg belefér a hajtás feletti részbe, így aki akar, az görgetés nélkül is egyből fel tud iratkozni.

Akit viszont nem győztünk meg azonnal, annak hitelességnövelő elemként,a  hajtás alatti részben ott van az oldaltulajok fotója, rajta jómagam, és volt üzlettársam, Zsolt. A fotóink mellett nagyon tömören ott van a leírás, miért érdemes megbízni bennünk.

Az oldal kétlépéses feliratkozást használ, hiszen nem látod azonnal az űrlapot. A gombra kattintva egy popupban jelennek meg a mezők, itt is letisztultan, rendezetten. A popupban, a mezők mellett ott van újból a csali fotója, hogy megerősítsük a látogatót abban, hogy jó helyen jár, és el ne feledje milyen hasznos anyagot fog mindjárt megkapni emailben.

A mezők alatt ott van a hozzájárulás, és az adatvédelmi tájékoztató linkje, így GDPR szempontból is tökéletes az eljárás. Így néz ki egy tökéletes optin oldal a gyakorlatban, ezért azt tanácsolom, használd bátran te is ezt a felépítést!

Kívánom, hogy ezen anyag nyomán te is minél eredményesebb optin oldalakat készíts! Egy következő anyagban majd azt fogom megmutatni, hogy mit kezdj az email címekkel, emberekkel, akik az optin oldal nyomán felkerülnek a listádra. Hajrá!