Oldal kiválasztása

Ebben az anyagban a magyar kisvállalkozói Facebook oldalak leggyakoribb hibáit mutatom meg neked, és tanácsokat is adok, hogyan tudod ezeket a hibákat a legegyszerűbben kiküszöbölni.

Ez az anyag nem csak a többéves tapasztalatomra hagyatkozik, hanem egy átfogó elemzés eredményét is alapul vettem az elkészítéséhez. Egy 16 órás elemzés keretében összesen 104 magyar kisvállalkozás Facebook oldalát vettem górcső alá, egyesével megvizsgáltam őket, majd összeírtam a hibákat.

Mit kell tudnod erről az elemzésről?

A Marketing Klub előfizetésben a tagok NON-STOP kérdezhetnek tőlem, és én is arra biztatom őket, hogy bátran osszanak meg marketing anyagokat véleményezésre. Egy ilyen általam indított elemző kihívás keretében 104-en osztották meg velem a Facebook oldalukat, és ezen oldalakat vizsgáltam meg alaposan.

Ez az anyag az elemzés kivonatát tartalmazza, viszont ha szeretnéd megnézni mind a 104 Facebook oldal kiértékelését, és el akarod olvasni a tagoknak adott tanácsaimat, akkor ezt most is megteheted, ha csatlakozol a Marketing Klub előfizetéshez.

A folytatásban a következő 7+1 leggyakoribb kisvállalkozói Facebook oldal hibát fogom neked bemutatni:

1.  MEGSZEGIK AZ 5 MÁSODPECES SZABÁLYT

A Facebook oldalra érkezve, nem derül ki 5 másodperc alatt, hogy mit ígér az oldal a látogatónak.

2. NINCS ELÉG ÉRTÉKES TARTALOM

Termékeket, linkeket, idézeteket és humorfotókat osztanak meg az oldalon, ahelyett, hogy értékes tartalommal töltenék fel.

3. NINCS ELÉG EDUKÁCIÓ

Nincs elég edukáció az oldalon, így nem építi a bizalmat, és nem lépteti az érdeklődőt a vásárlás irányába.

4. SZEMÉLYTELEN A STÍLUS

Túlzottan rideg, üzleties az oldal kommunikációja, ami nincs szinkronban a platform közvetlen, személyes stílusával.

5. ELCSÉPELT A VIZUÁLIS TARTALOM

Túl sok unalmas vizuális anyagot használ az oldal, például stock fotókkal illusztrálja a posztjait.

6. NINCSENEK VIDEÓS ANYAGOK

Nem használja ki az oldal a videós formátumban rejlő hatalmas lehetőségeket.

7. NINCS ELÉG INTERAKCIÓ

Nem reagál a posztokra érkező hozzászólásokra az oldal tulajdonosa, ezzel pedig azt üzeni a követőinek, hogy nem törődik velük.

+1: NINCS DISZTRIBÚCIÓ

Nem jut el a közönségéhez az oldal, hiszen az oldal tulajdonosa nem emeli ki a posztokat, csak az organikus elérésre támaszkodik.

1. MEGSZEGIK AZ 5 MÁSODPERCES SZABÁLYT:

A Facebook oldalra érkezve, nem derül ki 5 másodperc alatt, hogy mit ígér az oldal a látogatónak.

A Facebook oldalad olyan, mint a weboldalad, vagy egy nyilvános hirdetési felület. Azt akarod elérni, hogy az ide ellátogató emberek minél több időt töltsenek a megismeréseddel, majd további lépéseket tegyenek a vásárlás irányába.

Ahhoz azonban, hogy ez az elvárás teljesüljön, nulladik lépésként olyan erővel kell megragadnod a látogató figyelmét, hogy véletlen se zárja be azonnal az oldalad.

Manapság olyan erőteljes információdömpingben élünk az interneten, hogy amennyiben nem sikerül pár másodperc alatt megragadnod valakinek a figyelmét, akkor jó eséllyel tovább áll, és keres magának egy sokkal izgalmasabb elfoglaltságot.

Egyszerűen nem fér bele az emberek idejébe az, hogy 5-nél több másodpercet kutassanak az oldaladon, vajon ki vagy, és mit tudsz nekik ígérni.

A legtöbb Facebook oldal azonban nem tiszteli ezt az 5 másodperces szabályt. A legtöbb oldal esetében nem csak az nem derül ki 5 másodperc alatt, hogy mit ígér az adott Facebook oldal a látogatóinak, de még az sem látszik, hogy ki áll a Facebook oldal mögött, sőt, sok esetben még ahhoz is külön kutatni kell, hogy kiderüljön, egyáltalán mivel foglalkozik az adott oldal, tehát mi a témája!

Ezek a hibák gyakorlatilag végzetesek. Csak gondolj bele, ha leszólítana egy vadidegen az utcán, anélkül, hogy bemutatkozna, vagy elmondaná, hogy mit akar, elkezdenéd hosszú másodpercekig „csak úgy” hallgatni, hogy miről beszél hozzád?

Tovább megyek, képzeld el, hogy éppen sietsz valahová, és úgy szólít le az idegen! Hány másodperc, azaz pillantás alatt hagynád ott, és rohannál tovább?

A példa roppant szemléletes, hiszen az online térben ugyanez a helyzet. Jusson mindig eszedbe, amikor a saját Facebook oldaladat vizsgálod: ha most látogatnád meg először, találnál rajta 5 másodperc alatt annyi érdekes, konkrét dolgot, ami megragadná a figyelmed és továbbolvasásra késztetne?

A Solared Panel Bt Facebook oldala jó példa arra, hogy sajnos a borító- és profifotókból nem derül ki semmilyen lényegi információ, ezért nem ragadja meg a látogató figyelmét.

Célszerűen úgy tudod a leggyorsabban átadni a látogatónak, hogy mit ígér számára az oldalad, ha azokat a felületeket használod ki, melyeket az oldaladra érkezéskor elsőnek pillant meg. Ezek a felületek pedig:

• az oldalad borítófotója,
• az oldalad profilfotója,
• a bemutatkozásod,
• és a hírfolyamod első pár posztja.

A magyar kisvállalkozói Facebook oldalak többsége elpazarolja ezeket a lehetőségeket. Nagyon sok esetben egy semmitmondó stock fotót raknak ki a borító fotó, profil fotó helyére, üresen hagyják a bemutatkozási lehetőségeket, és rossz minőségű posztokkal töltik meg a hírfolyamot.

Ha azt akarod, hogy ezek a felületek valóban megragadják a látogató figyelmét, és ne pedig elriasszák, akkor alább megmutatom, hogyan tudod kiaknázni a bennük rejlő potenciált.

Az ideális borító (cover) fotó

Az ideális borító fotó vizuálisan izgalmas, érdekes, és egyértelmű üzenetet közvetít. A borító fotó célja, hogy átadja mivel foglalkozik a válllalkozásod (az oldal), ki áll az oldal mögött, és mit ígér a látogatónak.

Ezen üzenetek közvetítéséhez használj egy jó minőségű, megfelelő beállítású saját fotót, és írd rá szövegesen azt, amit nem tudsz a fotóval átadni!

A céged neve, és a szolgáltatásod, tevékenységed tételes felsorolása önmagában unalmas. Nem egy cégközlönybe írod az adatokat, tehát ne ilyen formában fogalmazd meg az ígéretedet, hanem gondolkozz mindig a látogató fejével!

A Koroknai Medical Facebook oldalának borítója ugyan átadja, hogy mivel foglalkozik az adott vállalkozás, de sajnos hiányoznak a pozicionáló elemek, az ígéret, és a személyesség.

Ha például fodrászatod van, akkor rakj ki egy fotót, amin épp egy előnyös beállításban dolgozol, mosolyogj a kamerába, és írd rá a fotóra, hogy: „Ha esküvőre, ballagásra, fontos eseményre készülsz, olyan frizurát alkotok neked, hogy garantáltan ellopod vele a showt! Gyorsan fogadlak, akár az utolsó pillanatban is megmentem a hajad! ?”.

Ez csak egy kiragadott példa volt, de könnyű megértened belőle, hogy mi a cél. Tömören, frappánsan fogalmazd meg, hogy pontosan KINEK, milyen HASZNOT ígérsz, és HOGYAN teszed ezt másképp, mint a piac többi szereplője.

Az ideális profilfotó

A profilfotó egy jóval kisebb felület, mint a borító fotó, ám a szerepe ugyanolyan fontos. Bizalmat kell ébresztened vele, és meg kell ragadnod a látogató figyelmét.

A legtöbb esetben egy ideális, egyúttal egyszerű választás az, ha a saját fotódat teszed ide ki. Gondolj csak bele, a Facebook egy közösségi felület, ami alapvetően az emberekről szól, és a profilfotó azt a célt szolgálja, hogy könnyedén megismerjünk, felismerjünk valakit.

Attól még, hogy egy vállalkozás Facebook oldalát üzemelteted, ugyanúgy a mögötte álló ember, emberek lesznek a legérdekesebbek. Ha felmegyek egy Facebook oldalra, azt akarom látni, hogy ki beszél hozzám!

Egy kisvállalkozás esetében az egyik legjobb lehetőség az, ha a vállalkozás tulajdonosa, arca kommunikál a közönséghez, így épül a leggyorsabban a bizalom, és így épül a személyes márka. A személyes márka segítségével később fel lehet építeni egy önálló márkát is, de első lépésként sokkal könnyebb közvetlen fotókkal bizalmat sugározni, és megjegyezhető válni.

Az ideális bemutatkozás

A Facebook számos funkcióval támogat téged abban, hogy bemutatkozz a Facebook oldaladon. Meg tudod adni az oldalad leírását, hozzá tudod adni az oldalhoz a sztoridat, az elérhetőségeidet, és sorolhatnám.

A legtöbb magyar kisvállalkozás esetében viszont az a probléma, hogy hiába állnak rendelkezésre ezek a nagyszerű lehetőségek, vagy nincsenek egyáltalán kitöltve, vagy túl unalmasak a leírások.

Ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket megfelelően kihasználd, az alábbiakra szükséges figyelned.

a) Feltétlen töltsd ki az oldalad leírását, olyan frappáns módon, mint ahogyan a borító fotó esetében mutattam! Derüljön ki, hogy milyen hasznos tartalmakat fognak kapni az oldalad a követői, és mi az oldalad célja, ki áll mögötte!

Mutatok egy fotót arról, hogyan néznek ki az oldalad admin felületén a beállítási lehetőségek:

b) Add meg az elérhetőségeidet, hivatkozd be a megfelelő helyen a weboldalad, hogy könnyedén el tudjanak ide jutni a látogatók, és még könnyebb legyen veled megismerkedniük!

c) És feltétlen töltsd ki a Facebook oldalad „történet” szekcióját, hiszen ez kiemelt helyet kap az oldaladon, tehát az elsők között fogják észerevenni a látogatók! A sztori lehetőségben hatalmas tered van a bemutatkozásra, itt már részletesen ki tudod fejteni, hogy miért érdemes téged követni, hogyan tudod autentikus módon szolgálni a követőidet.

A jó minőségű hírfolyami tartalom

A Facebook oldalad következő kritikus pontja – bemutatkozás, és figyelem megragadás szempontjából – a hírfolyamod. Miután megértették a látogatók, hogy mit ígér nekik az oldalad, a következő lépés az lesz, hogy tovább görgetnek, és elkezdik böngészni a hírfolyamodat.

Azzal kapcsolatban, hogy mit kell tartalmaznia egy érdekfeszítő hírfolyamnak, később fogok beszélni, a további hibák bemutatásakor, hiszen a többi hiba jórészt a hírfolyamhoz, pontosabban annak tartalmához kötődik.

Lássuk is a második leggyakoribb Facebook hibát, amit elkövetnek a magyar kisvállalkozók!

2. NINCS ELÉG ÉRTÉKES TARTALOM

Termékeket, linkeket, idézeteket és humorfotókat osztanak meg az oldalon, ahelyett, hogy értékes tartalommal töltenék fel.

Nagyon sok vállalkozás esetében látom azt, hogy szó szerint értelmezték a Facebookon való megosztás fogalmát, és valóban csak megosztanak dolgokat, anélkül, hogy külön energiát tennének a megosztott tartalom elkészítésébe, szerkesztésébe.

A Háztartási Gép Centrum posztja egy jó példa arra, hogy milyen unalmas, ha folyamatosan csak a vállalkozás termékei vannak megosztva a hírfolyamban.

Kicsit olyan hangulatot idéz némelyik Facebook oldal, mint anno a linkgyűjtő oldalak: „meg van osztva rajtuk minden, hogy egy helyen elérhető legyen”. A helyzet viszont az, hogy az emberek ma már szabadon tudnak tartalmakat keresni a Google-ben, vagy a Facebook keresőjében, és nincs szükségük linkgyűjteményekre. Az emberek olyan tartalmat keresnek, ami valóban egyedi, izgalmas, és nem lelhető fel máshol.

 

Neked nem linkgyűjteményt kell létrehoznod, hanem egy online műsort kell szolgáltatnod a Facebook oldaladon.

 

A termékek, külső hivatkozások mellett ugyanígy problémásak az idézetes és a humor fotók. Ezeket kedvelik ugyan az emberek, de kismillió más oldalon meg tudják találni őket a tiéd mellett. Sok Facebook oldal kifejezetten ezekkel a témákkal foglalkozik, ezért nem tudsz és valószínűleg nem is akarsz velük versenybe szállni.  Kifejezetten unalmas lesze,l ha ezeket osztod meg a saját oldaladon, ahelyett, hogy a témádba vágó egyedi és izgalmas tartalmakat hoznál létre.

 

 


A Kütyümánia Facebook oldalán nagyon sok hasonló humoros, a témájukba nem igazán illő, máshol is fellelhető tartalmat lehet látni. Ezen a fotón még a másik oldal vízjele is rajta van. Sajnos az ilyen tartalmak nem tesznek jót a vállalkozásnak, hosszabb távon kifejezetten károsak.

3. NINCS ELÉG EDUKÁCIÓ

Nincs elég edukáció az oldalon, így nem építi a bizalmat, és nem lépteti az érdeklődőt a vásárlás irányába.

Amellett, hogy a magyar kisvállalkozók nagyon sok esetben csak termékeket, vagy silány minőségű tartalmat osztanak meg a Facebook oldalakon, az edukációra sem fordítanak kellő figyelmet. A magyar vállalkozók elhanyagolják a közönség tanítását, ami azért komoly probléma, mert így nem tudnak kellő mennyiségű vásárlót „kinevelni”, és nem is tudják őket hatékonyan megtartani.

A Tájkertész Facebook oldalán nagyon sok fotó van a növényekről, de sajnos nincs elég tanítás azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes közülük választani, és mi a különlegességük, történetük. Ez egy nagy kihagyott lehetőség, hiszen ha a közönség jobban értene a növékenyhez, akkor könnyebben is vásárolna belőlük.

Könnyebben megérted az edukáció fontosságát, ha megismered, hogyan zajlik le egy tipikus vásárlói döntés. Senki nem úgy születik a világra, hogy termékeket, vagy szolgáltatásokat szeretne vásárolni.

Az emberek vágyakkal születnek a világra, és ezeket a vágyakat szeretnék életük során beteljesíteni. A vágyak elé azonban sorra akadályok gördülnek, ezért a vágyak beteljesítéséhez folyamatosan ezeket a problémákat kell megszüntetni.

Az emberek élete tulajdonképp arról szól, hogy a vágyaikat gátló problémákat igyekeznek folyamatosan megoldani, és ezekhez keresik az eszközöket, az eszközök pedig sokszor termékekben, szolgáltatásokban realizálódnak. Így jön létre a vásárlás, és így lesz valakiből vásárló.

Ismét a korábban említett fodrászat példájával élve: nem úgy születünk a világra, hogy fodrászhoz akarunk járni. Azzal az alapvető igénnyel, vággyal létezünk, hogy szeretnénk jól kinézni, szeretnénk ha elfogadna, tisztelne minket a közegünk.

Ha közeleg a ballagás, és nem áll jól a hajam, akkor az egy olyan probléma, ami gátolja az imént említett vágyam beteljesülését. Ahhoz, hogy leküzdjem, megoldásokra van szükségem: vagy elkészítem saját magamnak a frizurámat, vagy segítségül hívom az egyik családtagot, vagy elmegyek a legközelebbi fodrászhoz, vagy keresek egy profi fodrászt.

Ha ezeket a megoldásokat kiértékeltem, és eldöntöttem, hogy profi fodrászhoz szeretnék menni, akkor jöhet annak eldöntése, hogy pontosan melyik fodrászhoz menjek, majd azt a kérdést kell megválaszolnom, hogy pontosan milyen frizurát szeretnék.

A termék, pontosabban szolgáltatás a frizura lesz, de látod, hogy milyen sok lépésen kell előtte végig haladnom, és milyen sok kérdésben kell döntést hoznom. Ezek mind olyan pontok a döntésben, ahol információra, edukációra van szükségem.

Az a fodrászat, aki sűrűn oszt meg oktató posztokat, videókat azzal kapcsolatban, hogy miért jó döntés profi fodrászhoz járni, mi a különbség az egyes fodrászatok között, milyen hajstílus illik egy ballagáshoz, nagyban megkönnyíti a döntésemet, ezért jó eséllyel őt fogom választani a döntésem végén.

Az edukáció hatalmas fegyver egy vállalkozás kezében, és a Facebook egy tökéletes platform arra, hogy ezeket az edukatív tartalmakat eljuttasd a közönségedhez. Minél többet segítesz a vásárlói döntés egyes pontjain, annál több aktív vásárlód lesz, és annál könnyebb lesz megtartani őket.

4. SZEMÉLYTELEN A STÍLUS

Túlzottan rideg, üzleties az oldal kommunikációja, ami nincs szinkronban a platform közvetlen, személyes stílusával.

A magyar kisvállalkozói Facebook oldalak következő gyakori hibája, hogy túlzottan steril az oldalak kommunikációja, és kerülik a személyességet. Az oldalak tulajdonosai mintha direkt arra koncentrálnának, hogy minél kevesebbet szerepeljenek a posztokban, és abban a hitben élnek, hogy ettől lesz egy oldal valóban “üzleti” stílusú.

Ezzel a hozzáállással viszont az a probléma, hogy a közösségi média világában nem állja meg a helyét. A közösségi felületek erőssége a kétirányú kommunikációban és a közvetlenségben rejlik. Teljesen más a közösségi oldalak kultúrája, mint amilyen pár évtizeddel ezelőtt a kötött, konzervatív üzleti világé volt. A Facebook, ahogyan korábban is említettem, alapvetően az emberekről, és az emberi kapcsolatokról szól.

Az emberek nem szeretik a vállalkozásokat. Az emberek azokat az embereket szeretik, akik az ő ízlésük szerint vezetik, működtetik a vállalkozást, és az igényeik szerint szolgálják ki őket. A közösségi felületeken a felhasználók sokkal inkább kíváncsiak a vállalkozásokat működtető emberekre, mint magukra a vállalkozásokra.

Egy vállalkozás akkor tud sikeres lenni a Facebookon, ha minél “emberszerűbb”, azaz minél közvetlenebb, személyesebb a kommunikációja.

Azért tanácsoltam korábban, hogy profilfotóként is saját arcodat használd, és a borító fotón is jelenjen meg az arcod, mert így tudsz a leggyorsabban bizalmat és kapcsolatot építeni a követőiddel.

A kommunikációdban, a posztjaidban ugyanerre érdemes törekedned, ahelyett, hogy kerülnéd a nyilvánosságot. Először építsd ki a személyes márkádat, ismerjenek, kedveljenek meg az emberek, utána pedig sokkal könnyebb lesz ezt a bizalmat egy egész vállalkozásra kiterjeszteni, mintha fordítva végeznéd ezt a folyamatot.

A személyes márkád úgy épül a leghatékonyabban, ha minél többször megjelensz a posztjaidban a fotókon, és minél inkább beleviszed a saját sztoridat, a saját értékeidet az üzeneteidbe. A helyes stratégia tehát az, ha előtérbe helyezed magad, és nem pedig az, ha minél sterilebb, ridegebb üzleti stílust akarsz közvetíteni.

5. ELCSÉPELT A VIZUÁLIS TARTALOM

Túl sok unalmas vizuális anyagot használ az oldal, például stock fotókkal illusztrálja a posztjait.

A következő gyakori hiba amit a kisvállalkozók elkövetnek, az a posztok vizuális megjelenésének elhanyagolása. Az oldal adminok próbálják minél kevesebb munkából megúszni a posztolást, ezért silány minőségű, vagy unalmas vizuális anyagokat raknak ki.

A legtöbb esetben valamilyen stock fotót használnak a posztok illusztrációjaként, ahelyett, hogy saját fotókat készítenének, azonban ez azért nem ideális választás, mert ezek a fotók nem egyediek, másrészt hiányzik belőlük a korábban említett személyesség.

A közösségi médián a saját tartalmak működnek a legjobban, tehát azok a fotók, melyeket te készítesz el, és te szerepelsz rajtuk, vagy ha nem is te szerepelsz rajtuk, akkor olyan beállításokat, illusztrációkat használsz, amitől a tartalom valóban egyedi lesz.

A Biztosítás Facebook oldal posztjai is sokkal érdekesebbek, megkapóbban lehetnének, ha nem unalmas stock fotókat használnák illusztrációként.

Ha például a céges kultúrádról beszélsz valamelyik posztodban, akkor sokkal előnyösebb választás ha lefotózzod a saját csapatodat, és ezt a fotót használod illusztrációként, mint az, ha letöltesz valahonnan egy vadidegen öltönyös embereket ábrázoló fotót.

Egy kis kreativitással és munkával minden egyes poszt esetében ki lehet találni, és el lehet készíteni valamilyen egyedi illusztrációt az adott tartalomhoz. Gondolj úgy magadra és a környezetedre, mint a tartalmak főhősére, és próbáld meg eljátszani, bemutatni azokat a dolgokat melyekről a posztjaid szólnak!

6. NINCSENEK VIDEÓS ANYAGOK

Nem használja ki az oldal a videós formátumban rejlő hatalmas lehetőségeket.

Még mindig kevés oldal használja ki a videós formátumban rejlő hatalmas lehetőségeket. A videó nagy előnye, hogy a segítségével könnyebben tudsz nagyobb hatást kiváltani a kommunikációddal, mintha kizárólag szöveges-fotós posztokat használnál. Egy videó sokkal interaktívabb, látványosabb, mint egy statikus fotó, vagy egy szöveg, és sokkal kényelmesebb fogyasztani, mint egy szöveget olvasni.

Kihagyni a videózásban rejlő lehetőséget, potenciált szinte vétek, mégis csak kevés Facebook oldal használ aktívan videós tartalmakat.

Egy Facebook oldalnak nem szükségszerű folyamatosan videós anyagokat készítenie, de ha legalább alkalmanként egy-egy posztot videós formátumban tesz közzé az oldal tulajdonosa, már azzal nagyban fel tudja dobni a kommunikációját, és meg tudja magát különböztetni a gyáva konkurensek között.

Fontos azonban, hogy videó alatt kifejezetten azokra a videókra gondolok, melyekben egy élő szereplő beszél, nem pedig azokra a videókra, melyekben fotók és szövegek váltakoznak zenei aláfestéssel. Ezek az úgynevezett slideshow videók csak pótmegoldások, és sokszor többet ártasz velük, mintha nem használnád őket.

Sok embert kifejezetten idegesít, ha fotókból raksz össze egy vetítést, hiszen ezzel csak azt éred el, hogy a te időbeosztásod szerint váltakoznak a fotók, és nem tudja a felhasználó a saját igényei szerint léptetni őket. Ez nem hozzáadott előny, hanem hátrány Ne ringasd magad abban az illúzióban, hogy ha fényképekből slideshow videókat készítesz, azzal letudtad a videózás kötelességét, és kihasználtad a videóban rejlő potenciált!

Egy videó akkor hatékony és izgalmas, ha beleteszed a munkát, kiállsz a kamera elé, és te magad, vagy a kollágáid mondjátok fel az üzenetet a követőknek. Arra biztatlak, hogy törekedj minél több videós anyag készítésére, hiszen így sokkal gyorsabban tudod építeni a válallkozásodba vetett bizalmat, és könnyebben tudsz hatni a követőidre!

7. NINCS ELÉG INTERAKCIÓ

Nem reagál a posztokra érkező hozzászólásokra az oldal tulajdonosa, ezzel pedig azt üzeni a követőinek, hogy nem törődik velük

A következő gyakori probléma, melyet a magyar kisvállalkozók Facebook oldalain látok az az, hogy „elfelejtenek” reagálni a posztok alá érkező kommentekre. Rengeteg olyan poszttal találkozok amelyik alatt tucatnyi komment áll sorban, de az oldal tulajdonosa egyikre sem reagál. Olyan a hangulata az egésznek, mint egy szellemvárosnak.

Vajon mit üzen a követőknek az, ha elvárod tőlük, hogy elolvassák a posztodat és reagáljanak rájuk, de utána nem tiszteled meg őket azzal, hogy válaszolsz a kommentjükre?

Az alábbi példát nem egy kisvállalkozás, hanem a Coca-Cola Facebook oldaláról fotóztam, hiszen ez a jelenség náluk is gyakori. Vajon mekkora lehetőséget hagy ki azzal a Coca-Cola, hogy nem kapcsolódik be aktívan a beszélgetésekbe?

A Facebook egy kétirányú kommunikációs felület, ettől válik közösségi platformmá. Ha elhanyagolod a követőidet és nem lépsz velük interakcióba, akkor szép lassan elpártolnak ahhoz, aki viszonozza a figyelmüket.

A figyelem érték, és ha figyelmet kérsz, akkor viszonoznod is kell ezt a figyelmet, hogy ne boruljon meg az egyensúly. Minél több figyelmet adsz a követőidnek, annál több figyelmet kapsz vissza, és végső soron egyre többen fognak neked bizalmat szavazni vásárláskor.

+1: NINCS DISZTRIBÚCIÓ

Nem jut el a közönségéhez az oldal, hiszen az oldal tulajdonosa nem emeli ki a posztokat, csak az organikus elérésre támaszkodik

Egészen döbbenetes látni, de még mindig van olyan vállalkozó aki csak a Facebook oldala ingyenes, azaz organikus elérésére alapozza a kommunikációját, és nem költ a posztok kiemelésére. Ez egyértelműen kiderül abból, ha egy adott oldalnak több ezer (valós) lájkolója van, de a posztokon mégis alig van 20-30 darab reakció.

A Facebook oldalak organikus elérése az elmúlt időszakban annyira lecsökkent, hogy egyszerűen felesleges erre alapozni, támaszkdoni a tartalom terjesztését. Tudomásul kell venni, hogy a Facebook egy fizetős felület, és minden egyes posztot ki kell emelni, ha azt szeretnéd, hogy valóban el is jusson a közönségedhez.

Minek készítenél posztokat, ha utána úgysem jut el ahhoz, akinek szánod őket?

Az organikus elérést úgy kell kezelni, mint a talált pénzt. Ha van belőle, akkor örülünk neki, de semmiképp nem erre bízzuk a posztok célbajutását, és nem erre építjük a vállalkozásunk sikerét.

A Medium.com által készített satitisztika nagyon jól mutatja, hogyan csökkent közel nullára az organikus elérés. A táblázat utolsó oszlopa 2016-os értéket tartalmaz. Ha azóta eltelt 3 év, akkor vajon most hol tarthat a grafikon? 😉 A kérdés persze csak költői…

A posztokat a poszt alatti “Bejegyzés kiemelése” gombra kattintva, vagy a Hirdetéskezelőben tudod kiemelni. Állítsd be közönségnek az oldalad lájkolóit, illetve adj hozzá olyan közönségeket, akiknek szintén hasznos, releváns lehet a tartalmad, és emeld ki nekik a posztodat!

Amennyiben nem szeretnéd egyesével, manuálisan kiemelni az egyes posztokat, abban az esetben akár automatizálni is tudod a folyamatot egy külső szoftver segítségével. Az AdEspresso segítségével például be tudod állítani, hogy a szoftver minden egyes posztból önállóan hirdetést hozzon létre, és ezeket a hirdetéseket el is küldi a Facebooknak.

Manuálisan vagy automatizáltan végzed  a kiemelést, a végeredmény szempontjából nem fog számítani, a lényeg viszont az, hogy költs a posztok elérésére, ha valódi eredményeket szeretnél!

Ezek voltak a magyar kisvállalkozói Facebook oldalak 7+1 leggyakoribb hibái. Bízom benne, hogy számtalan felismerésed keletkezett az anyag olvasása alatt, és ezek után te már nem fogsz elcsúszni az itt bemutatott banánhéjakon…

Sok sikert kívánok a munkádhoz, hajrá! 😉