Oldal kiválasztása
Ebben az anyagban ahhoz adok neked segítséget, hogy még több bevételt termelj az értékesítési célú (sales) oldalaiddal. Ha online értékesítesz bármilyen terméket vagy szolgáltatást, akkor az alábbi 33 + 3 pont ellenőrzésével, majd javításával garantáltan növekedést fogsz látni az eladásaidban!

Menjünk sorban végig a pontokon, pár mondatban instrukciókat is adok, hogy mire érdemes kiemelten figyelned az adott lépésben!

1.

Kommunikálja az oldal címsora, hogy mit ígér az oldal? Van egyáltalán címsor az oldalon?

Az oldal címsora az első mondat, amit elolvas egy látogató az oldalon, és ez alapján dönt, folytatja-e továb a böngészést. A címsor mindig egy nagy betűvel kiemelt hosszabb mondat, mely igyekszik minél erőteljesebb ígéretet tenni a látogató számára. A címsor az oldal reklámja, ha metaforával szeretném illusztrálni a jelentőségét. Egy olyan oldal, amelyiken nem szerepel címsor, vagy túl vérszegény címsort használ, jelentősen veszít a hatékonyságából.

2.

Megfelelően megszólítja az oldal a közönségét?

Egy oldal akkor tudja a legnagyobb hatást elérni, ha minél inkább a közönség igényei, nyelvezete szerint készül, tehát minél jobban megszólít egy adott típusú látogatót. Nagyon sokat segít a figyelem elnyerésén és megtartásán, ha a közönséget szó szerint megnevezi az oldal (például a címsorban).

3.

A „hajtás feletti rész” kellően erős vizuálisan ahhoz, hogy megragadja a látogató figyelmét?

Hajtás feletti résznek nevezzük egy weboldal görgetés nélkül is látható részét. Ez a hajtás feletti rész azért roppant kritikus egy weboldalon, mert ezzel találkozik először a látogató, ahogy megérkezik az oldalra. Amennyiben a hajtás feletti rész nem tartalmaz kellően izgalmas, releváns illusztrációkat, nem fogja megtartani a közönséget, így idő előtt, görgetés nélkül bezárják az oldalt.

4.

Szinkronban van az oldal a forrással, ahonnan a látogatók érkeznek? Megvan a kontinuitás?

Az eredmények szempontjából nem csak az számít sokat, hogy mi szerepel egy adott weboldalon, hanem az is, hogy honnan érkeznek ide a látogatók, és a látogatóforrás mennyire van szinkronban a weboldallal.

Ha a weboldalra például egy olyan hirdetésből érkeznek a látogatók, amely nem a megfelelő közönséget szólítja meg, van nem olyan ígéretet tesz nekik, mint ami az oldalon fogadja őket, akkor sajnos le fognak pattanni az oldalról. Az oldalnak mindig szinkronban kell lennie a látogatóforrással, így érvényesül a kontinuitás, ezzel pedig nagyban támogatjuk a konverziót.

5.

Megfelelően ki vannak fejtve a problémák az oldalon, melyekre megoldást ígér a termék?

Egy értékesítési célú weboldalnak nem csak a termékről, szolgáltatásról kell beszélnie, hanem a látogató érzéseire is kellő hatást kell gyakorolnia. A minél magasabb vásárlási arány úgy biztosítható, ha részletesen bemutatja az oldal azokat a problémákat melyekre az ajánlat megoldást nyújt.

6.

Megfelelően ki van fejtve, hogyan oldja meg az említett problémákat a termék?

A problémák részletezése után arra is hangsúlyt kell fektetnie az oldalnak, hogyan oldja meg a részletezett problémákat a termék vagy szolgáltatás. A problémák kifejtésével az oldal segít a látogatónak magára ismerni, a megoldás bemutatásával pedig megteremti az igényt a termékre.

7.

Szemléletesen lefesti az oldal a látogatónak, hogy milyen jövő vár rá, ha megvásárolja a terméket?

Egy igazán profi értékesítési oldal arra is rávilágít, hogy milyen élet vár leendő vásárlóra, ha elkezdi használni az adott terméket, vagy szolgáltatást. A jövő lefestésével elérjük, hogy még motiváltabb és lelkesebb legyen a látogató a vásárlás kapcsán.

8.

Kellően meggyőzően készítetted el az ajánlatodat?

Az oldalon szereplő ajánlat az értékesítés lelke. Egy nagyon szuper ajánlat képes megmenteni egy kevésbé profin összerakott értékesítési oldalt, ez fordítva viszont nem igaz. Minél ellenállhatatlanabb az ajánlat az oldaladon, annál nagyobb az esélyed a magas konverziós arányra.

9.

Megfelelően prezentálja az oldal az ajánlat árát?

Az ajánlat ára meghatározó a vásárlói döntés szempontjából. Amennyiben a látogatóra hagyod annak eldöntését, hogy mennyire drága az ár, amit az oldalon lát, könnyen lehet, hogy rossz következtetésre fog jutni. Ellenben ha levezeted neki az árat, tehát kontrasztot teremtesz az alternatívák áraival, illetve az ajánlat valós értékével, akkor segítesz neki a megfelelő döntésben.

Az ajánlat árának szakszerű levezetését árprezentációnak nevezzük, és ez a blokk fontos funkciót tölt be egy értékesítési célú oldalon.

10.

Vizuálisan kellően izgalmasan illusztrálja az ajánlatot az oldal?

Az online térben nem tudjuk kézbevenni, megtapogatni, megszagolni azt, amit vásárolni szeretnénk, ezért teljesen a vizuális érzékeinkre vagyunk utalva. Amennyiben egy oldal nem fordít kellő hangsúlyt az ajánlat megfelelő, gusztusos tálalására, a látogatókban is sokkal nehezebb lesz vágyat ébreszteni iránta.

Minél megnyerőbb egy ajánlat vizuális tálalása, annál jobban fogja csábítani a közönséget.

11.

Kifejti az oldal az ajánlatod tulajdonságait, hasznokra lefordítva?

Az ajánlat megismerésében és hasznosságának eldöntésében nagyon sokat segít, ha tételesen felsorolod az összes jellemző tulajdonságát, majd ezeket a tulajdonságokat lefordítod hasznokra. Az például egy tulajdonság, ha egy kalapács markolata bordázott, de akkor válik igazán érthetővé ez a tulajdonság, ha melléteszed, hogy így sokkal jobb fogást biztosít munka közben, és a vizes kézből sem csúszik ki.

Minél több tulajdonságot tudsz haszonként bemutatni a látogató számára, annál jobban fel tudod építeni az ajánlat értékét a szemében.

12.

Használsz az oldalon demonstrációs anyagokat az előnyök/hasznok még intenzívebb bemutatásához?

Amellett, hogy írásban kifejted az ajánlatod előnyeit, hasznait, nagyon sokat segít, ha meg is mutatod neki ezeket a gyakorlatban. Hogyan tudnád fotók, videók segítségével demonstrálni a terméked, szolgáltatásod használat közben? Hogyan tudnál rávilágítani az igazi előnyeire, a tartósságra, az egyszerűségre, az izgalomra?

13.

Ha tartalmaz bónuszokat az ajánlatod, ezeket kellően látványosan bemutatod az oldalon?

Gyakorta szembesülök azzal a problémával az értékesítési oldalakon, hogy csak a terméket, vagy szolgáltatást mutatják be, de a hozzá tartozó bónuszokról mindössze pár szó esik. A bónusz valójában ugyanúgy egy termék, amit el kell külön adni a látogatónak, hiszen ha nem mutatod be részletesen, hogyan várod, hogy értékesnek tűnjön a szemében, és vágyjon rá?

14.

Megfelelően megjelenítetted az ajánlatod limitjét, határidetjét?

Az ajánlathoz tartozó limitek, mint  például a korlátos darabszám, vagy az időponthoz kötött vásárlási lehetőség mind olyan motivációk, melyek jelentősen tudják növelni a vásárlási konverziót. Ahhoz azonban, hogy érvényesüljön ezek ereje, megfelelően, látványosan meg kell őket jelenítened az oldalon. A határidő esetében alkalmazhatsz visszaszámlálót, a korlátos darabszám esetén pedig mindenképp tüntesd fel az aktuálisan elérhető darabszámot.

15.

Biztosítasz garanciát az ajánlatod mellé?

A garancia önmagában ma már nem jelent versenylőnyt, a hiánya viszont annál inkább. Az egyre fokozódó versenyben a felhasználók egyre természetesebbnek veszik, hogy kiterjesztett garanciát kapnak a termék mellé. Amennyiben nálad nincs garancia az oldalon, érdemes mielőbb pótolnod, hiszen vásárlóktól fogsz elesni.

16.

Kellően izgalmasan és érthetően kommunikálod a garanciádat az oldalon?

A garanciáddal akkor tudsz kitűnni a tömegből, ha izgalmasan jeleníted meg, vagy fantáziadús a megfogalmazása. Ne csak annyit írj ki az oldalra, hogy 100% garancia, hanem egy külön blokkban fejtsd ki ezt a garanciát, adj neki egy hangzatos nevet, és magyarázd el, hogy milyen körülmények között tud élni vele a vásárló.

17.

Vannak vásárlói ajánálások az oldaladon?

Az elégedett vásárlók ajánlásai segítenek meggyőzni a friss érdeklődőket arról, hogy nem fognak csalódni az ajánlatban. Ha nem szerepelnek ajánlások az oldaladon, akkor mindenképp kérj ajánlásokat a korábbi vásárlóidtól, és formázd ezeket be a felületre!

Fontos, hogy az ajánlásokat mindig névvel, fotóval használd, ellenkező esetben ugyanis azt hihetik a látogatók, hogy ezek nem is valódiak.

18.

Kiderül, hogy ki áll az oldal mögött? Van az oldalon bemutatkozás?

Egy bevezetett piaci márkában megbíznak az emberek, de ameddig nem vagy elég ismert, kritikus fontosságú, hogy hangsúlyt helyezz a bemutatkozásra az oldaladon. Az a sales oldal, amelyik úgy próbál eladni valamit, hogy nem derül ki, valójában ki áll az oldal mögött, az olyan, mintha álarcban állnál ki a piacra, és így próbálnál vásárlókat leszólítani.

Ha látják az arcod, a rövid sztorid, a motivációd az oldalon, az egy biztosíték arra, hogy valóban be fogod tartani a szavad, és segíted a márkád épülését is ezzel a módszerrel.

19.

Vannak hitelességnövelő elemek az oldalon?

Egy értékesítési célú oldalon bármilyen médiamegjelenés, statisztika vagy díj növelheti a hitelességed, és ezáltal megtámogatja a konverziót. Gyűjtsd össze ezeket és mutasd be őket az oldalon, ha még nem használod ki ezt a lehetőséget!

20.

Egységesen ugyanarra a motivációra épít az oldal, nem túl gyakori a váltás?

Az értékesítés akkor a leghatékonyabb, ha ugyanazt a fő motivációt, vagy motivációkat viszi végig az oldal, és nem „ugrál”. Érvelhetsz többféle módon a vásárlás mellett, azonban ha csak ötleteket dobsz be, és nem fejted ki őket, akkor cszétforgácsolod az olvasó figyelmét.

Ha egy ajánlatról például azt állítod, hogy kényelmesebb lesz tőle a vásárló élete, akkor vidd végig, fejtsd ki ezt a motivációt, és ne válts át túl gyorsan arra, hogyan segít az ajánlat az önkifejezésben.

Minél kevesebb motivációra építesz, minél mélyebben kifejtve, annál nagyobb eséllyel tudsz erős hatást kiváltani a látogatóból.

21.

Megválaszoltál minden gyakran ismert kérdést az oldalon?

Az értékesítési oldal nem attól lesz igazán jó, ha rövid, hanem attól, ha minden kérdésre megadja a választ. A vásárlás legtöbbször valamilyen informáicóhiány miatt hiúsul meg. Ha ismered, hogy milyen gyakori kérdéseket tesznek fel az ügyfelek az ajánlatoddal kapcsolatban, akkor ügyelj rá, hogy az oldal megadja ezekre a válaszokat!

22.

Kezelted a leggyakrabban felmerülő kifogásokat az oldalon?

Akik nem vásárolnak, mindig valamilyen kifogással érvelik meg a döntésüket. De mi a helyzet akkor, ha előre kezeled a kifogásokat? Ügyelj rá, hogy a sales oldalad felsorolja, és megmagyarázza minden egyes kifogásról, hogy miért alaptalan. Ezzel a módszerrel kihúzod a kígyó méregfogát, és erősen megtámogatod a konverziót.

23.

Túl korán szerepel a vásárlásra felszólítás az oldalon?

Gyakori hiba, hogy az oldalon már túl korán megjelenik az ár, és a vásárlásra buzdító felirat, illetve gomb. Ezzel az a probléma, hogy a kevésbé érett érdeklődőket idejekorán el fogja riasztani az oldal. Mindig figyelembe kell venni, hogy milyen forrásból, mennyire érett látogatók érkeznek az oldalra, és csak a meggyőzés megfelelő pontján érdemes először kihelyezni a vásárlási lehetőséget az oldalra.

24.

Megfelelően elmagyarázza az oldal, hogyan zajlik a megrendelés folyamata, és melyek a szükséges lépések?

Sokat ronthat a vásárlási hajlandóságon, ha az oldal nem taglalja a megrendelés pontos folyamatát, ezzel pedig frusztrációt kelt a látogatóban. Érdemes az oldalon részletesen feltüntetni, lépésenként elmagyarázva, hogyan zajlik a pontos megrendelési folyamat, és mire számíthat a megrendelés gomb lenyomása után a vásárló.

25.

Megfelelően bemutatja a fizetési lehetőségeket az oldal, és megnyugtatja a látogatót ezek biztonságáról?

A fizetés mindig kritikus pont a vásárlói folyamatban, hiszen mindenkinek megvan a saját fizetési preferenciája. Ha nincs olyan fizetési opció, amivel a vásárló élni szeretne, vagy nem kezeljük az aggodalmait a fizetés biztonságával kapcsolatban, akkor könnyen lehet, hogy emiatt hagyja félbe a rendelését.

26.

Megfelelően tisztázott a szállítás folyamata, költsége, a szállítási lehetőségek és időpontok?

A szállítás folyamata és időpontja ismét egy roppant fontos szempont a vásárlói döntésnél, hiszen ha nem érkezik meg időre a rendelés, vagy nem úgy történik a kiszállítás, ahogyan az a látogatónak kényelmes, akkor el fog pártolni tőlünk. Minél korábban biztosítjuk róla, hogy meg tudunk felelni az igényeinek, annál nyugodtabban tudja letenni mellettünk a voksát.

27.

Nincsenek zavaró menüelemek az oldalon?

Egy értékesítési célú oldalon nem ideális, ha feleslegesen szétforgácsoljuk a látogató figyelmét. Az értékesítési oldalnak egyetlen célja van: az ajánlat minél nagyobb számú eladása. Minden olyan navigációs elemet, menüsort érdemes eltüntetni az oldalról, ami megzavarja a látogatót a koncentrációban.

28.

Nincsenek külső hivatkozások az oldalon, melyek elviszik a látogató figyelmét?

Nem csak a navigációra és menüelrendezésre igaz a minimalizáció szüksége, de ugyanígy az oldalról kifelé mutató hivatkozásokat is kerülni kell lehetőség szerint. Érdemes minden fontos információt az oldalon belül kifejteni, hiszen ha elvezetjük a látogatót egy másik felületre, könnyen lehet, hogy elfelejt visszatérni, meggondolja magát és nem fejezi be a vásárlást.

29.

Áttekinthető az oldal vizuális elrendezése? Megfelelően vezeti a fókuszt?

Ha egy oldal nagyon kaotikus, úgymond „túl kreatív” vizuális elrendezésben jeleníti meg a tartalmat, azzal könnyedén összezvarhatja a látogatót. Egy jól felépített értékesítési oldal egy megfelelő logikai íven viszi végig a látogatót, ehhez pedig az szükséges, hogy a vizualitás is támogassa az oldal tartalmi céljait.

Minél jobban vezeti a szemet az oldal kialakítása, annál nagyobb az esély arra, hogy az oldal eléri a kívánt célját.

30.

Könnyedén olvashatóak és egységesek az oldalon használt betűtípusok?

Egy kevésbé olvasható betűtípus, vagy a betűtípusok túl gyakori váltakozása, a formázás hektikussága szintén könnyedén frusztrációt kelt az olvasóban. A látogatóknak egyszerűen nincs idejük és türelmük arra, hogy a tartalom kiolvasásával dolgozzanak, már az is bőven elég feladat számukra, hogy értelemezzék a mondanivalódat.

Ne nehezítsd meg a látogatók dolgát, mert ezzel csak elirasztod őket!

31.

Beszédesek és funkcionálisak az oldalon használt fotók és grafikai elemek?

Szintén a lénygeretörőséget, a könnyű értelmezhetőséget szolgálják a megfelelően megválaszott grafikai elemek és fotók. Használj olyan vizuális anyagokat, melyek relevánsak a tartalom szempontjából és hozzáadnak a megértéshez! A funkciótlan vizuális elemek csak hasznos energiát vesznek el a látogató döntési kapacitásából.

32.

Kellően kontrasztosak az oldalon használt kattintható elemek?

Egy értékesítési oldalon a kattintható elemek, tehát a gombok teszik lehetővé a vásárlást, ezért ezeket minél hangsúlyosabban kell megjeleníteni. Azt akarjuk, hogy megakadjon rajtuk a látogató szeme, ehhez pedig kontrasztot kell teremteniük a környezethez képest. Tipikusan egy hibás megoldás, ha ugyanolyan színű a gomb, mint a környezetében lévő elemek, hiszen így csak beleolvad a háttérbe és nehéz kiszúrni.

33.

Reszponzív az oldal felépítése? Jól jelenik meg mobilkészüléken?

A reszponzivitás ma már egy alapvető követelmény a sales oldalakkal kapcsolatban. Rengetegen fogják mobilkészüléken internetezve meglátogatni az oldalad, ezért ha nekik nem jelenik meg megfelelően, akkor bevételtől fogsz elesni. Minden egyes értékesítési oldalad legyen mobilkészülékre optimalizálva, és az oldal publikálása előtt ne felejtsd ezt el leellenőrizni!

+1:

Megfelel az oldal a GDPR adatkezelési szabályainak?

A GDPR megfelelés kötelező jogi feladatod, azonban nem csak a jogtisztaság, de a konverzió szempontjából is ideális, ha megfelelően alkalmazod az előírásokat. Ügyelj rá, hogy az oldalról elérhető legyen az Adatkezelési Tájékoztatód, és a megrendelés gomb alatt is tüntesd fel a látogató számára, hogy a gombra kattintással ezt tudomásul veszi!

+2:

Telepítettél hőtérképes mérést az oldalra?

Az értékesítési oldal alapvető működéséhez nem szükséges, azonban az eredményességét nagyban megtámogatja, ha egy hőtérképes szoftverrel leköveted, hogyan viselkednek rajta a látogatók. A hőtérképes szoftvert még azelőtt kell installálnod, hogy látogatók érkeznének az oldalra, ellenkező esetben el fogod veszíteni az adatokat.

Mindig ellenőrizd le, hogy aktív-e a mérés az oldalon, még azelőtt, hogy látogatókat irányítanál rá!

+3:

Követed a konverziókat az oldalon?

A hőtérképes szoftver mellett egyéb módon is érdemes követned az oldaladon történő tevékenységeket, például a hirdetési felületek mérési eszközével. Figyelj rá, hogy benne legyenek az oldalban a megfelelő mérőkódok, Facebook hirdetés esetén a Facebook pixel, Google Ads esetén az ide tartozó pixel, és így tovább.

Szintén ajánlom, hogy használd a Google Analytics mérési rendszerét, tehát ezt is installáld az oldaladba, és a hirdetésekből érkező látogatókat UTM paraméterezett linken vezesd át, így garantáltan meglesz minden esélyed, hogy optimalizálj az oldalad teljesítményén!